Webbutveckling är en bransch på stark frammarsch. I takt med att Internet blir den primära portalen och metoden för forskning, kontakter, utbildning och underhållning blir det allt viktigare för företag att ha en väldesignad webbplats. En klumpig, svåranvänd webbplats kan förlora kunder till konkurrenterna och skada varumärkets rykte.

Men en attraktiv och användarvänlig webbplats kan locka kunder och öka vinsten. Som ett resultat är webbutveckling ett av de snabbast växande områdena i teknikvärlden.

För att utveckla webbplatser använder programvaruingenjörer en mängd olika verktyg och programmeringsspråk, inklusive HTML (hypertext markup language), CSS (cascading style sheets) och JavaScript. Dessa är byggstenarna i en webbplats, där front-end- och back-end-teknik arbetar tillsammans för att skapa fullt funktionella webbplatser.

Utöver starka programmeringskunskaper har framgångsrika webbutvecklare ett sinne för detaljer och en logisk tankeprocess. Minsta lilla fel kan få enorma konsekvenser, så webbutvecklare är noga med att dubbel- och trippelkolla sitt arbete. De tillämpar också kreativt tänkande när de drar ihop design, användarupplevelse och sökmotoroptimering för att producera en fantastisk webbplats.

Om du är intresserad av att komma igång med denna snabbväxande karriär finns det många resurser online som kan hjälpa dig att få ett fotfäste. Testa några kostnadsfria kodningskurser och självstudier för att se om du gillar det. Gå med i lokala meetups och teknikorienterade LinkedIn-grupper för att nätverka med andra programvaruingenjörer i ditt område. Det är också bra att bekanta sig med den terminologi som används inom programvaruteknik, t.ex. kodningsspråk och ramverk.

Hur fungerar utveckling av webbsidor

När du bygger en webbplats är det många delar som ska sammanfogas. Du måste bestämma vilka sidor du vill ha, hur de ska organiseras och var ditt innehåll ska placeras. Sedan måste du fundera på vem din målgrupp är och vad de kan tänkas leta efter. Slutligen måste du se till att din webbplats är lätt att navigera på. Allt detta kräver planering, och det är en bra idé att ta hjälp av dina webbutvecklings- och marknadsföringsteam för att avgöra vad du bör prioritera.

När du har en grov plan för din webbplats är det dags att börja skriva kod. Det finns olika kodspråk för olika funktioner, och de fungerar alla tillsammans för att skapa en webbsida. Den mest grundläggande koden är HTML, som står för Hyper Text Markup Language och beskriver strukturen på din webbsida. Andra koder, som CSS och JavaScript, lägger till design och interaktivitet på dina webbsidor.

När du skapar dina HTML-filer bör du använda en vanlig textredigerare istället för en ordbehandlare. Ordbehandlare infogar ofta tecken som inte är giltig HTML, så de är inte det bästa verktyget för att skapa webbsidor. När du sparar filen ska du ge den enkla, beskrivande namn. Undvik att använda mellanslag, procenttecken, snedstreck, frågetecken, utropstecken eller kommatecken, eftersom dessa stör webbläsarens förmåga att hitta dina filer baserat på deras namn.

När sidhuvudet är klart kan du börja arbeta med brödtexten på webbsidan. Skriv h1> för att öppna rubriktaggen och skriv din titel, t.ex. ”Min första sida”. Stäng taggen genom att skriva /h1> och tryck på | Enter.

Webbutveckling med PHP

PHP står för ”hypertext preprocessor”. Det är ett allmänt använt programmeringsspråk med öppen källkod och skriptspråk på serversidan för att skapa webbapplikationer. Det är lätt att använda och fungerar på alla operativsystem. Det är en mycket produktiv, säker, flexibel och tillförlitlig lösning för att bygga webbappar.PHP-syntaxen är lätt att förstå, vilket gör den tillgänglig för både nybörjare och erfarna programmerare. Den tillåter ett antal olika datatyper: sträng, heltal, float eller boolean. Det tillåter också användning av variabler med alla namn som börjar med en bokstav, och det erbjuder lös typning, vilket gör det möjligt att lagra flera värden i en variabel.

Dessutom stöds php mycket väl av ett antal ramverk och bibliotek. Dess kompatibilitet med ett brett utbud av databaser gör det enkelt att ansluta och lagra information på ett säkert sätt. Det är också ett populärt val för utveckling av Content Management System (CMS), och det kan användas för att skapa både dynamiska och statiska webbplatser.

Det har funnits i över ett kvarts sekel och dess kod har testats grundligt av utvecklare över hela världen. Det är ett utmärkt val för nystartade företag och företag som behöver ett snabbt, lättviktigt ekosystem för utveckling. Några av världens mest framstående webbplatser och plattformar förlitar sig på det, inklusive Facebook, Wikipedia och Tumblr. Det har bidragit till utvecklingen av CMS-lösningar och används ofta för att bygga bloggar och onlinebutiker. Genom att använda ett ramverk kan processen snabbas upp ytterligare genom att automatisera uppgifter som databasanslutning, autentisering och sessionshantering.

Grunderna för utveckling av webbappar

En webbapplikation är programvara som körs över internet och är tillgänglig via en webbläsare på stationära datorer, mobila enheter eller surfplattor. Den ger en skräddarsydd upplevelse precis som native-appar, men är enkel att använda från alla enheter och plattformar utan att behöva ladda ner appar. Populära exempel på webbapplikationer är LinkedIn, Basecamp och MailChimp.

Det första steget i utvecklingen av webbappar är design, inklusive wireframing och prototyping. Detta steg fokuserar på att utforma arbetsflödet och funktionerna i appen som hjälper till att lösa problemet för din målgrupp, och det är också då du bör börja få valideringsfeedback från användarna.

Under den här fasen bör teamet identifiera vilken teknik som ska användas för att stödja appens backend och frontend. En tech stack består av de tekniska tjänster, ramverk och programmeringsspråk som kommer att användas för att bygga backend (hur det fungerar) och frontend (hur det ser ut).

När du har fastställt arbetsflöde och design är det dags att börja bygga appen. Detta innebär att skapa en prototyp, vilket kan göras med hjälp av ett no- eller low-code-verktyg för att göra processen snabbare och billigare.

Nästa fas är att testa och integrera frontend med backend för att möjliggöra datautbyte mellan dem. Denna process är avgörande för applikationens kvalitet och kommer att säkerställa att den kan hantera alla möjliga scenarier som användarna kan stöta på.

Börja med webbutveckling